Relativ ålder - hur din födelsedag kan påverka din idrottsliga framgång

2020-03-10

När på året är du född? Det kan påverka dina chanser att ta dig långt inom din idrott.

Du har antagligen hört det förut, och det finns en vetenskaplig förklaring. Föreställ dig ett basketlag, födda 2005. I basket finns en relativt stor fördel att vara lång och stor. I vårt påhittade basketlag finns de som fötts tidigt på året och som därmed kommer vara lite längre än sina lagkamrater som är födda senare på året. I ungdomsåren kommer de överlag vara lite längre än sina lagkamrater och därmed ha en liten fördel ute på basketplanen. Som resultat av detta är det mer sannolikt att dessa får större förtroende av sin coach, vilket ytterligare förstärker effekten. Det är större sannolikhet att de kommer få mer speltid, fler chanser i matchavgörande lägen och så vidare.

En spansk forskargrupp undersökte effekten av Relative Age Effect eller RAE (den kronologiska ålderskillnaden i en grupp individer som är födda samma år) bland unga basketspelare. Man studerade ett flertal europeiska klubbar och deras elitsatsande U18-lag. I studien tog man hänsyn till flera olika aspekter: födelsedatum, position samt tekniska och taktiska färdigheter. Resultatet av studien visade att de allra flesta basketspelarna föds tidigt på året; det är dubbelt så vanligt att basketspelaran är födda under första halvan av året än under den sista, enligt denna studie. Detta trots att de flesta europeiska barnen föds på i månaderna juni-oktober. Statistiskt borde det alltså vara färre födda under första kvartalet i vårt basketlag, om det inte funnits något annat som påverkade siffrorna. Med andra ord syns en stark överrepresentation av barn födda tidigt på året inom basketspelarna i denna studie. Samma starka överrepresentation finns bland svenska fotbollsspelare, både killar och tjejer.

Den här effekten, RAE, syns även i andra sporter, till exempel ishockey, fotboll och baseball, men varför är den så intressant? Svaret är att den gör att unga talangfulla idrottare kanske aldrig kommer så långt i sin idrott som de kunnat, enbart för att de är födda vid fel tid på året. Det är inte nödvändigtvis den mest talangfulla eller den som jobbar hårdast som tar sig längst, utan födelsedatum kommer också spela in i ekvationen, åtminstone i vissa idrotter.

Men - för det finns ett men - det finns undantag och det finns statistik som pekar åt totalt motsatt håll. Ser vi förbi RAE så hittar vi forskning som visar att trots att de flesta som når elitnivå är födda tidigt på året, så är det de som är födda sent på året som blir de riktiga superstjärnorna i sin idrott. Inom idrottsforskning talas det ibland om en tes vid namn “The Underdog”. Tesen - för det saknas pålitlig vetenskaplig förankring att kalla den något annat - går ut på att de som är födda sent på året på grund av RAE tvingas jobba hårdare och satsa mer i ungdomsåren för att få vara med. Där RAE inte är så stark att de trycks ut ur elitsatsningen, så kan de istället stärkas av det, just för att de i ungdomsåren behöver kompensera för att de ligger efter i RAE. Det får dock inte vara så att de ligger så långt efter att de trycks ut, för då har vi effekten av relativ ålder. Ett arketypiskt exempel på en idrottare som hela vägen tvingats slå underifrån är Zlatan Ibrahimovic. Från svåra förutsättningar utvecklades han till att enligt många bli Sveriges bästa fotbollsspelare genom alla tider. Enbart Henrik Larsson kan sättas högre på den listan, och när är han född? Jo, i september.

Sammanfattningsvis kan vi se att RAE har en dokumenterad påverkan i en rad olika idrotter, men bara för att du är född sent på året behöver det inte betyda att du inte kan nå lika långt. Tvärtom kan det vara en av de saker som gör att du i slutändan når ännu längre.

Artiklarna vi skriver sammanfattar en del av den aktuella forskningsbilden. De är skapade som ett diskussionsunderlag med målsättningen att ge dig som läsare inblick i idrotts- och hälsorelaterade frågor.

Kontakta Oss