Matchfixing - Hur spelare fuskar till sig pengar

2019-05-22

Idrotten är tyvärr inte alltid så ren och fin som den kan se ut. Ett växande problem i idrotten är “matchfixing” som betyder “uppgjorda matcher”. Matchfixing innebär att man på något sätt varit med och försökt påverka slutresultatet eller händelser i en match. Detta ska ha gjorts innan matchen har spelats. Matchfixing kan också innebära manipulation av övergång mellan två föreningar. Ofta är matchfixing kopplat till betting, människor som satsar pengar på en match för att vinna mer pengar.

Exempel 1 (påverka slutresultatet): Målvakten i ett lag får betalt av någon för att med flit släppa in mål så att hens lag förlorar. Ofta handlar det om att en spelare eller lag underpresterar medvetet.
Exempel 2 (påverka händelser i en match): En spelare får betalt av någon för att bli utvisad med mening i en match. Samtidigt har de som betalt lagt stora pengar på att just den spelaren kommer bli utvisad.
Exempel 3 (manipulation av övergång): För att en spelare ska byta från lag A till lag B så erbjuds pengar till coacher, tränare, familj etc. Detta är pengar som inte har med övergången att göra.

Det vi många gånger glömmer är att matchfixing kan få förödande konsekvenser, inte bara sportsligt utan även på samhällsnivå. Spelaren som med flit spelar sämre blir ofta erbjuden en stor summa pengar och det är många gånger kriminella ligor som ligger bakom uppgjorda matcher. I ett kort reportage berättar kriminalkommissarien Fredrik Gårdare hur spelare kan bli erbjudna bilar, dyra klockor och liknande för att lockas in i detta. När en spelare väl fått saker så är hen indragen och förväntas då att “betala tillbaka”. Det görs i form av att prestera sämre så att laget förlorar. Det är inte ovanligt att spelare som vill dra sig ur får hot mot sig och sin familj.

I en podd berättar föredetta fotbollsproffset Jonas Thern om när han blev indragen i en av de största fotbollsskandalerna i svensk fotbollshistoria. Jonas såldes från den portugisiska klubben Benfica till Malmö FF. Ett par år senare gick kassören i Benfica ut med all bokföring till medierna och det visade sig att Malmö FF hade fått mer betalt än vad man hade uppgivit. I podden berättar Jonas att det ofta fanns misstankar kring uppgjorda matcher och hur man tydligt kunde se spelare underprestera med mening. Han tror också att det finns många fall där de aktiva inte ens vet om att det sker något fusk. I slutet av podden trycker Jonas på att matchfixing även finns i Sverige, och kanske mer än vad vi vill erkänna. Den svenska föredetta landslagsspelaren Jonas Olsson berättar i ett reportage om skillnaderna mellan att spela i England och i Sverige

“När jag spelade i England så var du väldigt sluten mot omvärlden. Du hade en träningsanläggning som var stängd, du var på matcharenan var 14:e dag när du spelade en match. I Sverige är det annorlunda, du har en öppenhet här, öppna träningar, så det är såklart lättare att få kontakt med spelare i Sverige än i England”

I de lägre divisionerna i Sverige får spelarna sällan någon ersättning och kanske är det då mer lockande att ta emot en liten summa pengar för att påverka ett resultat. Det kanske lockar ännu mer när du som 15-åring exempelvis blir erbjuden en dyr klocka.

Är detta ett nationellt eller internationellt problem?

2015 slopades agentlicensen, vilket gjorde att vem som helst kunde bli agent och vara en del av spelarövergångar. Här fanns en möjlighet för kriminella nätverk att tjäna stora pengar genom att köpa och sälja fotbollsspelare. Det är dock beslutat att länderna kan skärpa reglerna om de vill. Den kända journalisten Declan Hill har i sin bok “The Insiders Guide to Match-fixing in Football” försökt att beskriva hur komplext matchfixing är och han menar även på att detta är ett globalt problem. Först och främst menar han att problemet inte har tagits på allvar av politiker och idrottsförbund förrän nu på senare år, detta kan ha lett till att flera större kriminella nätverk har etablerat sig på marknaden. Det är också väldigt stora skillnader mellan hur länder ser på matchfixing. I vissa länder är allt straffbart och i andra finns det inte några tydliga lagar kring det. Det leder till att beroende på var det utförs kommer konsekvensen se annorlunda ut. Tog du emot pengar i Sverige, Kina, Brasilien eller Sydafrika? Det kan vara avgörande för om det anses som brott eller inte. Större kriminella nätverk utnyttjar detta och gör affärer runt om i världen för att minimera risken för att bli tagna och straffas. Det blir alltså väldigt svårt att bevisa rent juridiskt.

Det är även praktiskt svårt att bevisa. Det går inte genom några blod- eller urintester att bevisa att en spelare underpresterar. För detta så behövs vittnen, inspelade samtal, meddelanden etc. Idrottsföreningar har ofta inte de resurser som krävs, den expertisen och inte heller lagliga befogenheter till att utreda problemet. Polisen behöver ta hand om dessa fall - och då tillbaka till Declans första punkt: var gjordes denna överenskommelse? Var togs pengar emot? Declan är tydlig med att problemet är stort och globalt. Föreningar, spelbolag och politiker behöver vara överens om att detta måste tas på allvar.

Att matchfixing är ett enormt problem är uppenbart. Frågan är bara hur mycket som sker under ytan som vi inte vet om, och den frågan kanske vi aldrig får svar på.

För dig som vill veta mer om matchfixing finns det mycket mer att läsa och bara en Google- eller Youtube-sökning bort, som t.ex. den här intervjun med elitdomaren Mohammed Al-Hakim.

Artiklarna vi skriver sammanfattar en del av den aktuella forskningsbilden. De är skapade som ett diskussionsunderlag med målsättningen att ge dig som läsare inblick i idrotts- och hälsorelaterade frågor.

Kontakta Oss