Intervju med fysio inom E-sport

2019-08-07

Tidigare har vi skrivit om E-sport och hur den påverkar vår hälsa. E-sporten är betydligt större än vad många tror och växer kanske fortare än någon annan sport. Vi har i denna artikel intervjuat Kyan Tahmasebi som arbetar som fysioterapeut inom just E-sport.

Hej Kyan,
Vem är du och hur är du kopplad till E-sport?

Jag är pappa till två pojkar, legitimerad fysioterapeut, Nintendo 8-bits-generationens betongdjungel-gamer som hittat min väg Inom E-sportsmedicin :)

Hur vanligt är det att E-sportare skadar sig?
Att en E-sportare får smärta i rörelseorganen som är kopplad till just långvarig gaming någon gång i sin karriär är nog snarare en regel än undantag. Inte nog med att kunskapen är begränsad inom gamingrelaterade skador men ämnet har varit lite känsligt och tabubelagt länge.

Vilka är dom vanligaste skadorna som uppstår hos E-sportare?
De vanligaste jag har stött på är inflammation i tumme/ underarm, förträngning inom nervbanor och huvudvärk. Men det finns betydligt fler särskilt om man tittar närmare på sekundärsjukdomar. Enligt min data är många e-sportare i riskzon för multisjukdomar som typ 2 diabetes, övervikt, utmattningssyndrom etc, Mycket som kan förebyggas med grundläggande fitness och kunskap om allmän hälsa.

Hur uppstår de vanligaste skadorna?
Långa timmar med repetitiva rörelser och statisk positionering. Dålig ergonomi, bristen på planerade pauser och fysisk aktivitet, stress, livstil, DNA... ja, listan är lång. Jag försöker titta på E-sport som om varje spel är är en unik sport och människan som spelar ur ett holistisk perspektiv. Det hjälper liksom inte att bara att fixa en skada utan det gäller att gå till botten med det, annars kommer skadan tillbaka.

Har du några tips till E-sportare för att undvika dessa?
Är man E-sportare betyder det att man elitsatsar på att spela spel. All form av elitsatsning tär på kroppen och knoppen vare sig det är fotboll eller schack. Så förutom talang så behöver elitsatsande gamers bra kost, goda ergonomiska förutsättningar, sportspecifik träning, prehabträning (fysisk aktivitet) goda vilo-/sömnrutiner, mental träning etc. Goda förutsättning för att lyckas med sin satsning och stora dröm helt enkelt. Fysisk aktivitet och ergonomi vill jag jämföra med att bära hockeyhjälm och suspensoar, som skydd mot framtida skador.

Varför tror du att många har så svårt att acceptera E-sport som sport?
Du skulle nog bara bli förvånad över hur många som faktiskt accepterar E-sport. Det är nog bara en generationsfråga. Äldre generation som aldrig har upplevt något annat har svårt att acceptera det mesta. Boxning, MMA, Skateboard och Snowboard det är också sporter som har haft en tuff väg till acceptans.

Vad skulle du vilja säga till de som tvivlar på eller vägrar se E-sport som en sport?
Det är helt klart en hårt debatterad fråga! På sociala medier kan man läsa folks åsikter om E-sport. Det är enligt mig sunt att ha en levande debatt kring ämnet mest för att pusha E-sporten att fatta mer hälsosamma beslut och komma ur den gamla internetkafé-kulturen. Men utan att gå för hårt in i den debatten så vill jag säga att det inte längre spelar roll vad tvivlarna anser. IOK har redan erkänt E-sport som sport. Universitet i USA ger ut atletiska stipendier till E-sportare och redan till hösten kommer idrottsgymnasiala utbildningar med inriktning mot E-sport.

Vad ser du för utmaningar som E-sporten står inför?
Hälsoaspekten har tills nyligen lyst med sin frånvaro. Vi har nu snabbare datorer än vad vi behöver för kompetitiv gaming, snabbare uppkoppling än nödvändigt men få helhjärtade försök att ta fram och optimera människan bakom spelet. Satsningar mot jämställdhet, etik, moral och respekt för motståndare är också några viktiga faktorer. De riktiga sportsliga värdegrunderna måste uppmuntras och tillåtas ta plats.

Vad är dina bästa tips för att lyckas inom E-sport?
Kärlek till sporten och diciplin. Som all annan elitsatsning gäller det att hitta balans i livet för att lyckas med sin satsning. Hjärnan är den viktigaste organen för lyckas inom E-sport, genom att stärka kroppen med muskler, syreupptagningsförmåga, koordination, kost och vila så stärker man även hjärnan. Så välmående, fysisk och psykisk hälsa är egentligen grunden för en lång och framgångsrik karriär inom E-sport.

Om man vill arbeta med samma sak som du, hur går man tillväga?
Det finns definitivt en stor marknad för fler aktörer inom hälsa för gamers och esports atleter. Utbildning, kunskap och engagemang för målgruppen är en bra start. Börja arbeta med din egen community först. Vi har nu utvecklat en digital plattform som heter LvL Up E-sport för coacher/ lärare och andra aktörer som vill jobba digitalt och skalbart med hälsosammare gaming mot sin målgrupp.
Bringing gaming into life www.lvlupesport.gg

Vill du läsa mer om E-sport kan du också läsa vår tidigare artikel

Artiklarna vi skriver sammanfattar en del av den aktuella forskningsbilden. De är skapade som ett diskussionsunderlag med målsättningen att ge dig som läsare inblick i idrotts- och hälsorelaterade frågor.

Kontakta Oss