Elitidrottens mörka baksida, del 2

2020-03-10

Jag hade planerat att göra fem OS, men jag fick sluta när jag var 25

Linus Thörnblad är en av Sveriges främsta höjdhoppare genom alla tider med en diger lista medaljer på sitt CV. 2 SM-guld, 7 SM-silver, 3 SM-brons, 1 EM-silver, 1 EM-brons - men allt tog slut efter en fjärdeplats på EM 2010. Det är en historia med enorma framgångar, enormt stark press både inifrån och utifrån och en ung man som under flera månaders tid inte gjorde något annat än att sova.

Vi backar bandet till början på sagan om Linus. Som 15-åring började han med höjdhopp och hoppade 2 meter redan på sin första tävling. 2,5 år senare hoppade han 2,30 vilket innebar att han hamnade på topp 10-listan för juniorer - någonsin. För denna bedrift prisades han som “årets nykomling” på Svenska idrottsgalan år 2003. De nästkommande åren skulle han ligga runt plats 3-8 på IAAF:s världsranking av höjdhoppare. Faktum är att år 2006 hade han samma världsårsbästa utomhus som Stefan Holm på 2,34 m, och slog densamme inomhussäsongen 2005/2006, även där 2,34 m.

Åren som följde radade Linus upp fina resultat som höll honom i den absoluta världstoppen, men inuti mådde Linus inte bra. På EM i Barcelona 2010 fick han bryta på grund av en lårskada, en tävling han kände att han skulle vinna, men istället blev han fyra. Efter det stängde hans kropp av, han blev utbränd och han fann sig själv i en depression.

Jag kunde inte forcera längre. Jag hade forcerat hela mitt liv. Jag trodde verkligen att jag var odödlig. Jag trodde verkligen jag kunde göra vad som helst. Jag tränade alldeles för tufft, alldeles för hårt och satte alldeles för hård press på mig själv. Jag vilade liksom aldrig mentalt. Jag låg påslagen, fullt ös hela tiden.

Några veckor senare kände han att någonting var allvarligt fel - vad är det som händer?

Jag kunde se mig själv utifrån och säga till mig själv: “Du, du är 25 år. Du lever din dröm, du har ett perfekt liv. Det finns ingenting att vara ledsen över. Skärp dig!”

Vid den tidpunkten låg Linus och sov hela dagarna. Han lämnade inte sin lägenhet på tre veckor, utan gick bara upp för att äta. Det gick så långt att han tillslut inte längre kunde läsa.

Jag försökte läsa en tidning, men jag förstod inte vad det stod. Det var bara suddigt. Om och om igen försökte jag läsa samma mening men det gick inte.

Däromkring började Linus söka hjälp, men det skulle inte bli så lätt som han trott. Han genomförde test efter test, men alla hans värden verkade normala. Tillslut kommer han i kontakt med Olle Anfelt (SOK) och tillsammans kommer de fram till att Linus antagligen är utbränd. De bestämmer sig då för att han ska vila de kommande månaderna, men efter att flera månader passerat förstår Linus att det inte hjälper som det ska. Ett år efter sin tråkiga sorti i Barcelona så gör Linus en satsning på att komma tillbaka till hoppandet.

Det är nog det som kostat mig mest efteråt. Hade jag inte bränt ut mig igen, innan jag ens var 50% återhämtad, så hade nog allting gått mycket fortare. Men jag såg ju bara en sak, och det var att komma tillbaka. Till vilket pris som helst.

Han försökte få hjälp av både förbundet och SOK, men det är först när han själv kontaktar en psykolog i Malmö som saker börjar klarna. Han får antidepressiva, som han tycker hjälper.

Det har nu gått flera år sedan dess. Han själv uttrycker att han mår mycket bättre, även om det finns en bit kvar att vandra. Han har begått många misstag på vägen men väljer nu att berätta sin historia för att minska det tabu som finns kring psykisk ohälsa.

Det är svårt att ha gått från att vilja uppnå de fantastiska sakerna man kan göra i livet: vinna VM och OS och hoppa högt, till att gå till en vardag - som jag gjorde därefter - som bara handlar om att överleva.

Vill du veta mer om Linus historia? Titta på intervjuerna här nedanför! De har legat till grund för denna artikel.

SR:
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=5902923
TV4:
https://youtu.be/xkubcu_V8rE
https://youtu.be/rhb2TwOoHRE
Expressen:
https://www.expressen.se/sport/friidrott/thornblad-om-svara-depressionen/

Artiklarna vi skriver sammanfattar en del av den aktuella forskningsbilden. De är skapade som ett diskussionsunderlag med målsättningen att ge dig som läsare inblick i idrotts- och hälsorelaterade frågor.

Kontakta Oss