Elitidrottens mörka baksida del 3

2020-03-10

Magnus Hedman är en av Sveriges bästa målvakter genom alla tider. Han var förstemålvakt i svenska landslaget mellan 1997-2004, men faktum är att han var med i den trupp som tog VM-brons 1994 och som belönades med bragdguldet. Totalt blev det 58 landskamper och år 2000 vann han Guldbollen. Han debuterade i AIK som 17-åring och lade skorna på hyllan när han var 34 år gammal. Nästan 20 år spelade han fotboll på elitnivå, men efter att karriären var slut hade Magnus svårt att hitta sig själv.

De sista åren av fotbollskarriären blev inte riktigt vad Magnus förväntat sig. Han fick inte den speltid han ville på grund av skador och sjukdom och tränare som hellre satsade på yngre förmågor. Under en säsong gick han, som han själv uttrycker det, från att vara på topp och leverera kanoninsatser i Champions League till att bli andremålvakt och med landslaget till att inte få spela alls - för att han blivit sjuk. Tillslut kände han att han tappat både tron och lusten för fotboll. Han ville inte spela mer. I efterhand skulle han dock komma att fråga sig själv om det verkligen var rätt beslut. De följande åren kantades av psykisk ohälsa, doping, narkotika, sexbrott och lögner.

“Att ta det lugnt kändes väl bra i den stunden då jag sa det. Men det gjorde mig skraj. Jag var ju så van vid att ha mycket att göra och att leva under ständig mental press. Nu kändes det som att flytta hem blev väldigt negativt. Det kändes som att jag skulle sluta leva, nästan.”

Magnus och hans fru Magdalena hade haft några tuffa år, men valt att hålla ihop trots allt. När Magnus så avslutade sin karriär lovade han henne att han skulle ägna mer tid åt familjen och barnen, efter många år som heltidsproffs. Så blev det inte. Istället började han jobba som expert på TV4 sporten - ett jobb han trivdes oerhört bra med själv. Vid sidan av detta började han också jobba som föreläsare. Istället för att “ta det lugnt” stärktes varumärket “Magnus Hedman” runtom i Sverige vilket skapade problem inom familjen. Magnus hade ju lovat att börja dra sig undan rampljuset.

Vi förflyttar oss framåt i tiden. De senaste åren har varit turbulenta. Han och Magdalena planerar att skiljas och Magnus är mitt i en depression. Här gör han det som han kallar sitt största svek någonsin: han tar amfetamin. En kompis på en fest säger att han ser lite sliten ut och frågar om han vill ha. Magnus, som lovat sig själv att aldrig ens testa sådana preparat, hör sig själv säga “ja, tack. Varför inte? “. Han blir beroende direkt, från första gången. Nu påbörjas en resa han kommer ångra resten av sitt liv - och det går fort utför. Magdalena och Magnus flyttar isär och Magnus, fast i sitt drogmissbruk, intalar sig själv att allt är lugnt. Han är oförmögen att se hur drogmissbruket raserar allt han under sitt liv försökt bygga upp. I TV står han kvar och säger att “håller man på med droger ska man omedelbart stängas av från allt vad idrott heter”, mitt i samma period som han själv befinner sig månader in på ett allvarligt missbruk. Efter några månader började han även ta kokain.

“Många har jämfört idrott på elitnivå med ett missbruk. Det ligger något i det. Det är förmodligen därför så många som slutar sin aktiva karriär drabbas av depressioner som kanske kan liknas vid abstinens. Det är ett extremt liv som ger många belöningar. När man inte längre får de kickarna uppstår en stor saknad.”

Drogerna hjälper honom att glömma sin ångest och vilsenhet i frågan “Vad ska jag göra nu?”. De jobb han hade kändes inte som riktiga jobb, de var bisysslor. Han kunde le åt hotfulla brev från Kronofogden. Efter ett år av användning började denna rogivande effekt att avta och ångesten blev starkare. Han gjorde flera tafatta försök att sluta men utan några framgångar alls. Den förut extremt vältränade kroppen var nu ett skrangligt vrak eftersom amfetaminet även förträngde hungern och ekonomin var i botten. Nu hade han bestämt sig. Han skulle sluta. Han skulle få ordning på ekonomin, på utseendet, måendet och sluta ta droger. Det var de fyra målen. Men något viktigt saknades i denna plan.

Magnus vill träna upp sig snabbt, men går då rakt in i nästa misstag. Han börjar ta en anabol steroid vid namn Stanozolol. Saker och ting går bra. Han träffar en tjej, han får ordning på fysiken, han börjar må mycket bättre överlag - utan drogrus - men han har inte gjort upp en plan för framtiden. Vad ska han göra när han fått ordning på allt igen? Ännu en gång ställs han inför en mycket obekväm frågeställning: Vem är Magnus Hedman efter sin fotbollskarriär? Efter en tid med dopingtabletterna hade han kunnat sluta, men fortsatte ändå ta dem emellanåt. Han började bli oförklarligt trött, något han själv skyllde på jobbet.

En dag vänds allt upp-och-ner. Magnus har skjutsat sonen till fotbollsträning och på vägen hem svängt förbi en polare. Hemma hos polaren ligger ett par jeans som tillhör Magnus, så han tar med sig dem när han åker. I fickan på jeansen ligger ett femtiotal Stanzolol-tabletter. På vägen hem befinner Magnus sig på en bensinmack när polisen kommer fram till honom. De söker igenom hans bil och hittar de tabletterna. De hittar också en CD-skiva med spår av kokain på. Han tas in på stationen där han ljuger och nekar. Journalister, intervjuer, vänner, jobb - alla får de ta del av Magnus hopljugna historia där han bedyrade sin oskuld. När de senare testar honom märker de att dopingsubstansen finns i hans blod. Han döms i tingsrätten för ringa narkotikabrott.

Dagarna efter att domen kommit hamnade Magnus i en svår depression, kantad av självmordstankar. Det som fick honom att fortsätta var tanken på sina barn.

“Det skulle dock visa sig att jag skulle begå fler misstag och hade över ett år kvar till botten”

Slutligen tar han beslutet att söka hjälp. I månader har han under närmast apatiska förhållanden sovit sig igenom dagar och nätter. Efter läkarbesök får han antidepressiv medicin och sömntabletter och våren 2010 känner han att överlag börjar han så sakteliga att må lite bättre. Han blir bjuden till en kompis fest och bestämmer sig för att hänga på. Det skulle inte bli något vilt, utan en kul, avspänd kväll med god mat och en Champions League-match på TV:n. Magnus dricker en del, trots läkarens varning om att kombinera medicinen med alkohol, men han känner att han mår riktigt bra den kvällen.

Kvällen blev till natt, men Magnus och ett gäng grabbar är fortfarande vakna. De dricker fortfarande och nu är det hockey på TV:n. Vid halv ett knackar det på dörren och in kommer tre tjejer, som Magnus direkt tänker att de är prostituerade. Hade självrespekten inte redan varit körd i botten hade han där och då dragit sig hemåt men det gör han inte. Han stannar kvar. Han och en av tjejerna hamnar i ett gästrum och har sex.

Dagen efter vaknar han upp. Hon är inte kvar där och Magnus har svårt att minnas vad som hänt. Framåt eftermiddagen åker han hem till sig och lägger sig på soffan. Han tar en sömntablett, men den hjälper inte. Han tar en till. Nästa gång han vaknar minns han inte vad som hänt. I paketet med sömntabletter saknas tjugofyra stycken och han har både ringt och sms:at till en mängd personer. Det här är långt ifrån sista gången han överdoserar sina sömntabletter.

Ett halvår senare ringer dörrklockan, tidigt på morgonen. Utanför är två civilpoliser som kommit för att hämta in honom på förhör. Misstanke om sexköp säger de. Magnus nekar att han slagits av tanken på att flickorna var prostituerade, men allt annat berättar han ärligt. När domen kommer frias han först i tingsrätten men döms i hovrätten.

Det är i dagarna runt denna dom som Magnus börjar ta tag i sitt liv. Att han döms i hovrätten känns inte så tungt, utan snarare känner han att nu är det dags att ta ansvar för det han gjort. Och det är här, många, långa år senare som livet har vänt för Magnus. Efter en tung härva med lögner, svek och brott påbörjar han fyra år senare en ny resa. Han blir inbjuden att intervjuas av Malou von Sivers och han väljer att från den dagen berätta sanningen om allt som hänt. Det är det enda sättet att må bra igen.

Vill du veta mer om Magnus historia bör du se intervjun från TV4 och du bör också läsa hans bok “När Ljuset Släcks” från 2012. Den boken har legat till grund för denna artikeln. Vill du istället få en glimt av vad Magnus gör idag kan du kika på en av hans föreläsningar.

Artiklarna vi skriver sammanfattar en del av den aktuella forskningsbilden. De är skapade som ett diskussionsunderlag med målsättningen att ge dig som läsare inblick i idrotts- och hälsorelaterade frågor.

Kontakta Oss